8 Ağustos 2010 Pazar

Müzikle Yaşamak


Yıllar önce yazdığım bi yazıya denk geldim, Müzikle iç içe olanların beğeniceğini düşünüyorum.

kimi insanlar için müzik hayatın temel taşıdır. asla onsuz olamazlar, müziksiz yaşayamazlar. yolda yürürken bile bir iç melodileri vardır kendi kendilerine fısıldadıkları, uyumadan hemen önce akıllarından son geçen bir şarkının sözleridir. gözlerini şarkıyla açarlar. yaşadıkları her olayın altında bir fon müziği vardır. hüzün müzikle ilişkilidir, mücadelede müzikle, ölüm, aşk, sevgi, gözyaşı, öfke, coşku, kızgınlık, şefkat... insan seslerini, kuş cıvıltılarını, araba seslerini bile müzikal algılarlar.

ve o insanlara göre;
en çok aşk müzikle ilintilidir.
aşk da müzik gibi nedenlidir.
ihtiyaçlarımız doğrultusunda aşık oluruz. kimi zaman seks, kimi zaman ilgi, şefkat, can sıkıntısı, değişiklik arayışı, merak, boşluk doldurmaca, iyilik, vefa, masumiyet, güç vs arayışımızdır karşımızdakine aşık hissetmemizi sağlayan. şarkıları sevme gerekçemiz de, şarkıların yaratılma gerekçesi de öznenin o an içinde bulunduğu ruh hali, ihtiyaç halidir.

aşkın muhatapları da şarkılar gibidir. insan nasıl aynı anda birden çok şarkı seviyorsa birden fazla kişiye de aşık olabilir. ne şarkılar ne kişiler birbirinin alternatifi değildir. her biri başka bir ihtiyacın sonucudur. kimi zaman kimi şarkılardır tam moduna hitap eden ve o dönem sürekli dinlediğin kimi zaman belirli bir kişidir hayatının başrolündeki kişi. şarkılar değişir, kişiler değişir. bazen soğursun şarkılardan bir daha dinlemek istemezsin bazen nefret edersin aşık olduğun kişiden bir daha görmek istemezsin. bazen soğumazsın da modun değişir ve daha az dinlediğin bir şarkı haline geliverir günde 20 kez dinlediğin bazen nefret etmeden ayrılırsın aşkından ve arada sırada arkadaşlık ettiğin sıradan biri haline geliverir.

sevda ise, yani hayatını onsuz geçirememe ve aldığın nefes olma durumu ise müziğin tamamı ile özdeştir. hayatı müzikle düşünme, müzikle hissetme, müziksiz yaşayamama hali... müzik nasıl tüm şarkıların toplamıysa sevdalı olduğun kişi de aşık olduğun kişilerin, şeylerin toplamıdır.

kitabın adı yaşamdır. müzik ve sevda ana başlıklardır. şarkılar ve aşıklar ve diğer her şey ise alt başlıklar. hiçbiri bir diğerinin alternatifi değildir. yaşam asla ne müziksiz ne de sevdasız ve aşksız çekilebilen bir şey değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder